Feiten en fabels over zonnebrandcrème:

3008

advertisement

Wat zijn de feiten en fabels op het gebied van zonnebrandcrème?

Hoe zit het met zonnebrandcrèmes? Zijn alle merken even goed?

De werking van zonnebrandcrèmes verschilt van merk tot merk. Daar heeft de Consumentenbond uitgebreid onderzoek naar gedaan. Het verschil zit hem vooral in het type straling waartegen crèmes beschermen. Sommige zonnebrandcremes beschermen alleen tegen UVA-straling en minder tegen UVB. Kies voor een merk dat op de verpakking vermeldt dat het beschermt tegen UVA én UVB-straling.”

Is duur altijd beter?

Nee, zeker niet. Dure merken zijn niet per se goed en goedkope niet per se slecht. Ik raad mensen altijd aan zonnebrandcrèmes te kopen bij een apotheek. En kies liefst een hoge factor. Minstens factor 30.

Wat zegt zo’n factor eigenlijk?

De factor geeft het percentage straling aan dat de huid nog bereikt na het insmeren. Factor 30 betekent dat je huid nog blootgesteld is aan een dertigste straling. Voor factor 20 betekent het een twintigste. De factor heeft daarmee invloed op de tijd die je door kunt brengen in de zon zonder te verbranden. Omdat er bij factor 30 minder straling de huid bereikt dan bij factor 20, kun je met factor 30 langer in de zon blijven zonder te verbranden. Met factor 50 kan dat nog langer.

Heeft het zin om te smeren met factor 8?

Nee niet echt. Afhankelijk van je huidtype verbrand je bij factor 8 erg snel.

En met factor 50 worden we dus wel degelijk bruin?

Ja dat is correct. Dat is een veelgehoord misverstand. Die hoge factor zegt iets over de hoeveelheid straling die de huid bereikt. En dus ook over de tijd die je in de zon kunt doorbrengen zonder te verbranden. Je dus wel degelijk bruin worden.

advertisement

advertisement